HTML

Erkölcs? Etika? Érték?

Hiszem, hogy vannak törvényeken felüli emberi értékek, amik kell, hogy vezéreljék a mindennapjainkat. Nincs rá jó szó, hívhatjuk etikának, erkölcsnek, értékeknek. Sajnos azonban embertársaink nagy része a sas magasságáról igyekszik tenni erre. Legyen itt pellengérre állítva minden olyan dolog, ami bosszant engem, és a környezetem, és kapjon tiszteletet az, ami motivál és példát mutat.

Friss topikok

Linkblog

Abortusz avagy az érem saját gyerek előtti és utáni oldala

2008.04.22. 13:22 KRi

Minden nap egy olyan téma kerül ide ami alapvetően szétcseszte a napomat, az éjszakámat. Ma a fenti témán forgolódtam egész reggel, míg megoldást találtam a megoldhatatlanra. Egy nő két dologért tesz meg mindent, hogy legyen gyereke vagy ne legyen. Nos mi van ha valaki középen van.

Van egy egy éves gyermekem. Közhelyek nélkük és állíthatjuk, ez a puszta tény kijelentése alapvetően változtat meg mindent az ember gondolkodásában. Akinek van gyereke érti akinek nincs nem. Én nem értettem azelőtt. Mikor 16 évesen hallottam, hogy egy volt általános iskolai osztálytársnőm. A fenti a-val kezdődő (többet a szót nem szeretném leírni a cikk végére majd megérthető miért is) esemény történt nála. Összevetve akkori tudásanyagommal, ez a legoptimálisabb megoldásnak tűnt. 16 éves volt a csávó hallani se akart róla, az ő életébe se fért bele. Ennyi. Nem boncolgattam a lelki hátteret. Így nem fájt. Nagyon zárójelben jegyzem meg, hogy olyan általános iskolába jártam ahol az osztály 1/3-ada cigány volt. Én ezt a szót használom, mert anno teljesen együttélve a mindennapokat ez volt a szokás. Ezt a témát később egy másik posztban fejtem ki senki ne gondoljon rosszra. Szóval az említett hölgy és a helyben hagyó is az 1/3-ból került ki, és ismerve a családi hátteret tényleg nem tűnthetett úgy, hogy van más megoldás.

Közben felnőttem. Egészen 27 éves koromig nem került elő közvetlen környezetben a téma. Mikor megtudtük, hogy babát várunk, egymásra néztünk a feleségemmel. És mind a ketten arra gondoltunk, hogy jöhet. Lehetne halogatni, de minek. Ő most szeretne jönni, hát jöjjön most. És tudom mindenkinek a sajátja a legszebb, de minden nap gyönyörűség a kis szőke lokniait látni. Aztán párhuzamosan velünk nagyon komoly gyerekprojekt lett egy ismerős párnál. Ha lehet az erőszakos jelzőt egy ilyenre használni akkor ez az volt. Volt ultrahang kép a hűtőn meg sokkoló videók szülésről minden. Persze ha egy nő akar valamit akkor azt eléri. Lett gyerek. De bennem csak motoszkált a kisördög és nem értettem a harc hevét mikor kiderült, hogy korábban volt egy a.... Ott rögtön megértettem mindent.

Azóta is sokszor eszembe jut. Sőt szomorú, hogy elég gyakran ha a fiamra nézek. Hogy mondhatja valaki, hogy egy ilyen csöpség ne legyen. Miért? Kell kocsi, lakás, bullshit. Ja persze. Pedig egy gyerek nem kerül sokba. Kevesebbe van mint egy lakás, mint egy autó, de még egy közös ktg-nél is kevesebb. Persze most még kicsi, később majd kell Reebok meg Nike cipő meg emós frizura meg tudja a tököm mi még. De most nem kerül sokba.

Szép lassan eljtunk a ma reggelig. Ugyanis szintén másik ismerős a lehető legdurvább utat járt be. Elégedetlen volt az otthoniakkal és önjutalmazott egy másik néni karjaiban. Persze a fenti esetben és itt is "majd vigyáztak". Ezúton üzenem az összes felelőtlen baromnak, hogy letöröm mindenét, aki azt hiszi, hogy a "majd vigyázunk" az védekezési forma. Hát nem bazzmeg. Úgyhogy kérem szépen megtörtént az aminek nem kellett volna. És ezt a kis infót megkaptam csomagban, hogy nesze, most mi legyen? És néztem bambán. Ekkor gondoltam azt először, hogy az egészről nem akarok tudni. MI A FASZ közöm van hozzá. Megmondtam előre, hogy nem kéne. Megmondtam, minden nap mostam a fejét? Igen. Megtörtént. Meg. Akkor volt értelme. NEM. Én buktam rengeteg idegsejtet, és nincs megoldás. És tegnap láttam a nőt. Könnyes volt a szeme. Nem tudom mi történt pontosan. Csak sejtem. 120 kiló létemre majdnem elbőgtem magam. És ma reggel is. És elkezdtem agyalni, hogy jöhetek ki ebből bárhogy. Egy csak egy megoldást találtam.

Felnőtt emberek. Értelmesnek mondják magukat. Igen. MINDENKI SAJÁT MAGA FELELŐS A SORSÁÉRT. IGEN. Megtettem mindent. MAJDNEM. Beleszólhatok egy ilyenbe, hogy bazzeg egész életedben egy kibaszott bélyeget fogsz viselni a lelkeden ha megteszed, egy soha fel nem oldható bűntudatot. BELESZÓLHATOK? Én fogom felnevelni apa nélkül, én fogok pénzt adni pelenkára, vagy másik oldal, én fogom fizetni a pszihológust. Ez tényleg az én felelősségem? És rájöttem, hogy NEM. Nekem van gyerekem, párom. Macerás szüleink és rokonság, én közvetve már 10 embert tartok el. Kell még kereszt a hátamra? Két embert ismerek, aki meg akarta váltani a világot, az egyiket keresztre feszítették a másik meg elmegyógyintézetben végezte Döblingben. Akarom én ezt?

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://etika.blog.hu/api/trackback/id/tr8436935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TotoHU 2008.04.24. 23:28:20

Sztem a kérdés sokkal összetettebb ennél. Ugyanis honnantól van a gyerek, és meddig még csak egy öntudatlan sejtcsomó?
Ezen pörög az összes vallás meg egy rakás kutató már iszonyú régóta, és nincs válasz. Nem is lesz még egy darabig, legalábbis olyan biztosan nem amiben a többség egyetért.
Én elfogadom a tudomány álláspontját: amíg nem tekinthető emberi lénynek, addig csak egy öntudatlan sejtburjánzás a nő méhében, amiről minden nőnek joga van szabadon dönteni, oszt ennyi.
Ugyanis ha elfogadjuk hogy nem csak egy öntudatlan sejtcsomó hanem emberi lény, amit már védeni kell, akkor tovább is menhetünk egészen addig, hogy szex csak gyereknemzés céljából menjen, vagy az önkielégítés bűn, stb. Ezzel visszafele megyünk az úton.

KRi · http://etika.blog.hu 2008.04.25. 20:52:37

Ez a kérdés sztem egy meglévő gyerekkel már egészen egyértelmű, előtte még valóban kérdéses. Onnantól, hogy találkozott a két sejt gyerek. Előtte nem tekeinthetjük abba, mert akkor egy éjszakai magömléstől elsírhatnád magad tömeggyilkosságot feltételezve, de onnantól az.

Ghunner 2008.04.26. 00:44:58

Akkor most a 72 órás fogalmazás gátló tablettákat is abortusznak tekintsük? MIvel azok a sejtek egymásra találása UTÁN hatnak!

Szerintem a kérdés nem azon múlik hogy van valakinek gyereke vagy sem - sőt pont fordítva. Onnantól teljesen szubjektíven közelíti meg a kérdést és nem tekinthető kompetensnek, lévén a saját imádnivaló gyerkőcének megölését feltételezi, amire természetesen csípőből nem a válasz, lévén egy óriási csúsztatásról van szó.
De nézzük meg a négy gyerekes észak- magyarországi durván szar körülmények közöt télő kisebbségi családot akinek az ötödik gyerek totális gazdasági csőd lenne, vagy a 18 éves érettségi előtt álló hülyepicsát aki úgy maradt egy nem tervezett buli után - nekik most mind kötelező legyen szülniük?
Durva egy világ lenne, ha igen!!

2008.04.26. 13:00:15

Hajléktalan prostituált, akinek a bíróság nem engedélyezte az abortuszt, úgy hogy még csak nem is fellebezhetett? ERKÖLCSre hivatkozva. Egy bíró hogy hivatkozhat erkölcsre? Ezért vannak a törvények, és ezért tartunk most, ahol, mert többen hivatkoznak az erkölcsre, mint akik ezt megtehetnék.
A prosti pereli a bíróságot, de még az ügyvédje is úgy nyilatkozott, hogy maximum egy bocsánatkérést, meg talán valami kis pénzt kaphat. Odadnám a bírónak a gyereket, hogy szabad felnevelni, taníttatni, stb.

KRi · http://etika.blog.hu 2008.04.26. 14:06:36

No kérem a hajléktalan prostituált kérdése sztem elég fura, és mesterséges. Ma Magyarországon te és nem a bíróság dönti el, hogy akarsz-e abortuszt, vagy nem. Ez jól van így. Ha az állam nem szól bele abból, hogy ki kefélhet ebbe se szólhat bele. Szóval, hogy is került oda a bíróság??? Más. Ti itt mind férfiak vagytok, és nem nők, valszínű gyereketek sincs rosszabbe setben azért, mert volt abortusz. Te ezt nem értheted. Én sem értettem. Most értem. Maga a cikk pont arról szól, hogy ezt a kérdést azért ítélik meg szélsőségesen az emberek, mert vagy nem vagy nagyon érintettek. Ennyi. Igazából mindannyiótoknak ez jó lecke, hogy ha már a közvetlen helyzetekkel nem tudtok azonosulni, egy személyiségfejlődés leírásán keresztül jobban át tudjátok érezni a női, és egy másik oldalt. Tudom a férfiaknak ez nem fáj. Mi férfiak alapból és génből érzéketlen önző barmok vagyunk. A társadalom is ezt kényszeríti ránk. Ha nem ilyennek mutatkozunk szimplán lebuziznak, vagy lekislányozanak, pedig mindenféle emberi kapcsolat alapja a másik oldal megértésének képessége. Hangsúlyozom, NEM EGYETÉTÉSÉ hanem megértésé.

KRi · http://etika.blog.hu 2008.04.26. 14:12:41

Ja és Ghunner. Igen a 72 órás cucc az egy hormonális lórúgás. Megütném azt a nőt is aki nem szed fogamzás (és nem fogalmazás) gátló tablettát, habár szedhetne (tehát nincs olyan faktor ami miatt orvosilag nem javasolt). Ugyanis egy ilyen tabletta, durvább hatást vált ki mint egy egész életen át szedett tabletta! De a nők ostobák. Belemennek a majd vigyázunkba, belemennek a kibaszott heves gumis szeretkezésbe stb. Szóval az abortusznál 3 faktor van. A lelki, az erkölcsi, és a biológiai. Ritkán van amikor mind a három ugyanazt indokolja!!! Az anyagit szándékosan nem írtam. AZ NEM FAKTOR.

Ms Wannabe 2008.05.04. 18:40:01

Végbéla bazzeg, nomen est omen, hülye vagy mint a segg!
És azt hogy képzeled, hogy a legjobb megoldás az abortusz teljes betiltása lenne? Mi közöd neked ehhez? Én sem hiszem, hogy jó megoldás egy felelőtlen éjszaka végeredményeként létrejövő terhességet egy laza vállvonással elhajtatni, de azt sem gondolom, hogy jogom lenne társadalmi szinten azt követelni, hogy az efféle, felelőtlen emberek miatt mindenkitől vonják meg az abortusz lehetőségét.

Te viszont ezt gondolod. És szerinted ez jó. Fingod nincs róla, milyen egy nemi erőszak, vagy egy tapasztalatlan, erőszakos seggfej miatt terhesen maradni, tizenévesen, igaz?

Ahogyan az eleve elrendeltetés szellemében azt is gondolod, hogy a nőnek a konyhában a helye, meg otthon, a gyerekkel. És szerinted ez jó. Remek vicceket is rittyentesz a biológiai programok meg az asszony-konyha témakör köré, és közben rendkívül humorosnak tartod magad. Eközben az a lenézett nő, az szült téged is (szegény), és az vár otthon meleg étellel, hogy éhen ne dögölj.

KRi · http://etika.blog.hu 2008.05.08. 09:49:00

Wannabe Bazzmeg

Szövegértés első osztályos tananyag, és egész első tagozatban kötelező. Szóval kicsit olvasgassad mielőtt ilyen faszságoka írsz. Ha végigolvastad a cuccokat akkor talán leeshet, hogy pont azt világítom meg miért is ilyen eltérő a véleménye az embereknek az abortuszról. Pont azért, mert mindenki csak a kibaszott saját fejéből tud kitekinteni. Nem másból. A cikk arról szól, hogy a saját fejemből kitekintve is hogyan változott a véleményem gyerek előtt és után nem másról. Egyetlen szóvel se feszegettem a betegség, megerőszakolás és egyéb indokoltnak gondolt eseteket. De te annyira közhelyes vagy, hogy belegondoltad. Az pedig egyenesen hazugság, hogy én nem tisztelem a nőket. Ezt a legtöbb nőismerősöm is visszautasítja. Az pedig különösön vicces, ahogy a Végh Bélán poénkodsz, hisz pont ezért választódott ez a név. Az értelmesebbje leveszi, hogy ez sem más mint kritika a társadalomra, ami ad ilyen nevet élő embereknek, de megnyugtatlak nem így hívnak :)

TotoHU 2008.05.09. 01:08:45

Ms Emancipunci bizonnyal élvezi ha kéthavonta porszívóztathatja a saját méhét...
A kérdés mindazonáltal távolról sem annyira egyszerű, hogy ilyen fekete-fehér képlettel, magas lóról, lekezelően, gúnyos mosollyal arrogánsan odavágjuk a (képzelt) igazságot az ellenfél arcába!

Egyébként minden magyar ekkora paraszt, hogy a politikusokat másolva csak úgy tudja kifejteni az ellenvéleményét hogy az ellenfél totális megsemmisítésére, morális lealázására, sárba döngölésére törekszik???
Wannabe Emancipunci, virágot kapálni is tankkal szoktál BAZZEG???

kovikari25 2009.05.20. 23:29:53

@TotoHU:
helloka.
szerintem első érv az a.. ellen, ami a tizparancsolatban meg is van írva: ne ölj!!
ahogy a baba megfogan , már él. nekem még nem adatott meg,pedíg próbáltuk feleségemmel élesben.
anyámnak volt 44évesen,és előttem egy pár.
19 éves voltam és én szenvedek miatta a legjobban, mert most lehetne egy tesókám, sokat vagyok emiatt magamba fordulva. aztán próbáltam egyedülálló anyukákat szeretni, a feleségem ismeretsége előtt szeretni, pusztán a gyerek miatt, de inkorrektül viselkedtek . csak a pozició érdekelte volna őket. teológusként már másképp látom ezeket. summa:az a.. sátánista NÉPÍRTÁS. ennyit erről.

kovikari25 2009.05.20. 23:45:21

@TotoHU: hozzátéve :
a művi meddővétételt pont az ilyen emancipuncik részére találták ki mint a Nagy Nő anikó, meg a kelemenannácska médiasztár, akik pénzért kefélnek mindenkivel, de az anyasághoz már debilek érzelmileg. szóval a csávóknak is lehetne ennyi kultúrájuk , hogy melyik nőt mire akarják. és létezik orális szex is .akkor nem kell meglepetésekre gondolni. buzdításként :hajrá magyar anyák/ifjú apukák!!
süti beállítások módosítása