HTML

Erkölcs? Etika? Érték?

Hiszem, hogy vannak törvényeken felüli emberi értékek, amik kell, hogy vezéreljék a mindennapjainkat. Nincs rá jó szó, hívhatjuk etikának, erkölcsnek, értékeknek. Sajnos azonban embertársaink nagy része a sas magasságáról igyekszik tenni erre. Legyen itt pellengérre állítva minden olyan dolog, ami bosszant engem, és a környezetem, és kapjon tiszteletet az, ami motivál és példát mutat.

Friss topikok

Linkblog

Magasnyomású mosó okosba 400-ér'!

2008.12.02. 19:21 KRi

No most sokan ki fognak herélni. Vagy megtudják, hogy is működik a világ és örülni fognak. Arról lesz szó, hogy hogyan lehet benzinkúton költséghatékonyan autót mosni.

 

Egyszer véletlen akadtam a dologra. Ugye ezek magasnyomású mosók a benzinkutaknál vagy pénzzel pl egy százassal mennek 50 mp-ig, vagy zsetonnal. A lényeg, hogy mind a kettőért be kell menni a kutashoz. A kutas majdnem megkerülhetetlen a témában, mert hát érezzük, hogy gyorsabbak vagyunk Chuck Norrisnál, de az 50 mp az nem sokra elég. Így hát több fémdarab bedobására lesz szükség.

Bemegyünk a kutashoz, aki felméri a helyzetet. Azaz minket. APEH ellenőr, és mosóberendezés üzemeltető szagúakat kiszúrják, a többinek, megy egy bátortalan kérdés:

-Sokat fog mosni?

-Tessék?

-Sok pénzt tervez bedobni a mosóba?

Gondolod, mennyire kedves és elkezded ecsetelni?

-Igen, mert nagyon koszos az autó, ezt a hólatyaktéma meg eszi a lakkot, sőt legszívesebben atomjai bontána az összes vasatomot ami van a kocsidban.

-Mert csak ezért kérdezem, mert lehet oldani "okosba" a dolgot?

-Tessék?

-Ad 400-at és kiakasztom a mosót és annyit mos amennyit akar...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No nézzük a társadalmi hatást. Én örülök a mosós örül. Aztán ugye a vizes dolgok meghozzák a kedvet, dobnék egy sárgát. Kérem a kulcsot:

-Nincs kulcs. Elvitték.

-Ok vazze, de akkor miért nem cseréltetek zárat?

-Nincs rá pénz...

Szóval társadalmi hatás, nézzük csak. A mosós beleszarik a saját fészkébe 400 nyamvadt forintért. A kút nem kap belőle, a mosógép üzemeltető nem kap belőle. Épp ezért 100 Ft-ért kell adni az 50mp-et, mert hát valahogy mégiscsak üzemelni kéne, abből a kevés madárból, aki tényleg bedobja a zs-t. Mint látjuk a mosó üzemeltetőjének ez nem olyan jó bolt (az persze más ha ők is le vannak paktálva a kutasokkal, és ők is okosba kapnak belőle vissza...) tegyük fel ez nincs, de látjuk hogy ez a mosósnak nem olyan jó bolt, így ha haszon nincs vágni fog a költségeken. Nem lesz melegvíz pl. Okos dolog nulla fok alatt nem meleg vízzel mosni. Kis fizikai affinitás meglévén, ugye a víz 0 fok alatt fagy. És a jég meg szarul mutat a szélvédőn. Aztán világítás sincs, mert kiégett. Pénzbe kerülne visszatenni. Arra se költünk. Meg ugye ez a hozzáállás végigszalad az egész kúton és így már WC sincs.

Szóval ki jár rosszul: ÉN és TE. Ahelyett, hogy 1000-et ráköltve meleg mosószeres vízzel le tudtam volna mosni fényárban a kocsit. Sötétben hideggel de 400 Ft-ért az összedőlés szélén lévő mosóban megtehettem. Megérte?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://etika.blog.hu/api/trackback/id/tr33800274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vnandor 2008.12.02. 21:14:57

És érdekes módon ugyanígy működnek a dolgok nagyobb léptékben is. Mondjuk egy ország szintjén. Csak ezt még kevesen látják át, és még kevesebben tesznek ellene. És ezért tartunk még mindig ott ahol...
Köszi.

Toto 2008.12.03. 09:28:38

Ugyanez nagyban:
- Úúúristen milyen szar az egészségügy/BKV/oktatás/úthálózat.
- Miért, Te mennyi adót fizetsz bele a közösbe?
- Én? Semmit! Ezeknek?? Ugyan már, semmit!
- De miért?
- Mert szart se kapok érte cserébe!

Következmény: közszolgáltatások színvonala csökken --> még kevesebb adó fizetődik be --> még szarabb közszolgáltatások --> még kevesebb adó --> még szarabb....

pret 2008.12.03. 10:42:17

Én is lemosnám 'okosba' ... ha lenne mit, de nincs :)
Tudom, hogy rossz felfogás és ezért tartunk ott, ahol mondják az okosok.

Viszont te is lemostad 'okosba' mégpedig valószínűleg azért, mert tisztában vagy vele, hogy csak rövidebb lettél volna durván 2 liter benzin árával (lehet, hogy 4-5 liter árával is -> nekem speciel nem lenne 5 perc elég egy kocsimosáshoz).

(Az megint más kérdés, hogyha nem használod a kocsit/nem fűtesz benne, szerintem a meleg víz is ráfagy előbb-utóbb 0 fok alatt.)

Kérdem én: Miről beszélünk?


ui.: ha mégsem így történt és kiálltál az elveidért/visszautasítottad a kutas ajánlatát akkor természetesen az előbbi soraimért elnézést kérek

KRi · http://etika.blog.hu 2008.12.03. 13:49:29

Pont ezért írtam a cikket. Örültem, mint majom a farkának a 400 Ft-os ajánlatnak, aztán mosás közben esett le a papírtantusz...
süti beállítások módosítása