HTML

Erkölcs? Etika? Érték?

Hiszem, hogy vannak törvényeken felüli emberi értékek, amik kell, hogy vezéreljék a mindennapjainkat. Nincs rá jó szó, hívhatjuk etikának, erkölcsnek, értékeknek. Sajnos azonban embertársaink nagy része a sas magasságáról igyekszik tenni erre. Legyen itt pellengérre állítva minden olyan dolog, ami bosszant engem, és a környezetem, és kapjon tiszteletet az, ami motivál és példát mutat.

Friss topikok

Linkblog

Mondatok, amelyek meghatározóak 1.

2010.01.21. 09:04 KRi

Van egy pár mondat, ami sokszor kering a fejemben. Olyanok, amik meghatároztak egy korszakomatt, vagy segítettek előmozdulni. Most következzen az ami segített lépni, felmondani 1 éve. Joel-tól hangzott el, egy kanadai származású coachtól. Coaching az egy divatos szó, de hívhatjuk, mentornak, mesternek is. Ott kint már pont rájötek arra, hogy nem lehet egyszerre 500 embert oktatni eredményesen. Ennek pont ellenkezője a coaching amikor újra lesz mester és tanítvány. Nos emberünk a legnagyobb mesterem volt. Hosszú évtizedekig lesz meghatározó az életemben. Amikor nagyon látta, hogy szenvedek a munkámban, miközben 6 hónapja én voltam a leglelkesebb, akkor ennyit mondott:

Pénzt sokféleképpen lehet keresni!Elsőre egy egyszerű mondatnak tűnik, nekem is sok nap után esett le a lényege. Ugye Magyarországon, mindenki kényszer vállalkozó, kényszer szakács, kényszer ügyintéző, kényszer bankár. Az izmus megtette hatását abban, hogy a munka az nagyjából mindenkinek büdös, és ha a legtöbb magyar elképzelhetné az életét akkor nagyjából 50 cent-ként élne. Nők, csillogás autó, max néha elénekelne egy dalt. Ennyi. Azokra az embertársakra, aki pedig jobb életkörülmények között él mint ő, arra irigyen és fitymálkodva néz a TV előtt, egyik kezében egy távirányítóval, másikban egy sörrel, hasonlóan Csokihoz az Üvegtirgrisből: "Milliárdok, miért nincsenek, nekem milliárdok."

Eddig csak olyanokat láttunk, akik lopva, csalva, hazudva, mindenféle pártkönyvvel lettek gazdagok, meg láttuk a munkában meggörnyedőket, akik indiai kasztrendszer szerűen tudják, hogy ők soha nem lesznek már mások. Tanult egy szakmát, aztán a rendszerváltásnál váltott valamire, amit nem szeret, amihez nem ért igazán, de valamiféle pénz jön belőle. Ergó csinálja, mert zabálni kell. És utálja minden egyes napját. Pedig ha Józsit, aki esztergályosnak tanult és most parkettás, kicserélnénk Gézára, aki melegburkolónak tanult, és most segédmunkás egy lakatosüzemben akkor mindenki a megfelelő helyen lenne. Mind a kettő pénzt keres most is, csak úgy esetleg élveznék is. A pénzt sokféleképpen lehet keresni. Mindegyik munka csak pénzkereset az egyik oldalról, másik oldalról, meg lehet örömforrás is. Szóval az az igazi munka, amikor nem csak pénzkeresés van.

És kérem ismerek már olyanokat, akik szeretnek dolgozni, ismerek egy ilyen autószerelőt, egy vízszerelőt, egy kőművest, aki egyben ács. Szeretnek dolgozni, és élvezik az alkotást. Ma ezzel a hozzáállással napi 30-50 ezerig lehet keresni. Az a szakmunkás aki megfogja a munkát az egyit kap, és még meg is köszönik. Mert van hozzáadott érték a munkának, nem olyat csinálnak amit bárki meg tud csinálni. Nem egy irodai, meg benzinkutas meló amit jobbára ha írni olvasni tudsz mindenki meg tud csinálni. És ezek a szakmunkások kezdenek jól élni. Munkából jól élni! Van aki már vesz fel alkalmazottat is. Van olyan lakatos, aki kijár Angliába melóért. Lakatos, és tud angolul, hoppá. Hoppá a globalizmust van aki megnyergeli, és nem eltaposódik miatta. Szemléletváltás kell, mint a pénzt sokféleképpen lehet keresnivel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://etika.blog.hu/api/trackback/id/tr101689446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása