HTML

Erkölcs? Etika? Érték?

Hiszem, hogy vannak törvényeken felüli emberi értékek, amik kell, hogy vezéreljék a mindennapjainkat. Nincs rá jó szó, hívhatjuk etikának, erkölcsnek, értékeknek. Sajnos azonban embertársaink nagy része a sas magasságáról igyekszik tenni erre. Legyen itt pellengérre állítva minden olyan dolog, ami bosszant engem, és a környezetem, és kapjon tiszteletet az, ami motivál és példát mutat.

Friss topikok

Linkblog

Semmilyen szél...

2009.01.28. 10:25 KRi

Valamit reklámozva sok óriásplakáton lehetett olvasni nemrég:

"Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart."

Mivel nem tudom mit reklámoz ezért, mint reklám értelmetlen, de a mondanivaló ötös. Utánanéztem gugliban: Így szól az eredeti: "Ignoranti, quem portum petat, nullus suus ventus est." és Seneca mondta, ergó kurvára nem tegnap volt. Valahogy az általános igazságok nem változtak azóta :)

De mivel minden vicc minden csecsemőnek új, és nekem ez új volt, habár a témakör érlelődött bennem, ezért még mindig minden nap sokszor eszembe jut ez a mondat. Főleg úgy hogy én is az utóbi időben egy ilyen hajóként vergődtem az óceánon.

Kellenek célok, kell stratégia, de mielőtt bárki bullshit gyanúsnak gondolja a dolgokat, hozzáteszem nem tudok jobb szavakat rá ezért hívom így.

Mindenki, aki él, van életcélja. Ha más nem egy esti sör, vagy valami szar motíválja. Akinek már nincs célja, az önkezüleg megoldja a problémát, mint ahogy többen ezt az utat választották az utóbbi időben a világ vezetői közül. Pedig volt céljuk, a pénz a pénz a pénz esetleg a pina. Akkor miért lett vége. Hát azért, mert cél még csak csak volt, de remény már nem. Elvesztették a zs-t, a ami motíválta őket, és ezzel oszlott a remény is. És mivel az értékrendjük már elég régen elbaszott volt, egy ilyen helyzetben nem volt egy vigasztaló feleség otthon, vagy gyerek, aki megveregesse a papa vállát, hogy nem baj papa az a lényeg, hogy együtt vagyunk, zsíroskenyérre majd csak fussa. Hát ez nem volt, úgyhogy pápáélet lett. No én elindultam ezen rossz úton és szeretném, ha időben megállnék rajta, hogy újra szebb irányt vehessek.

Ekkor jöttem rá, hogy én egy boldog ember voltam fél éve. Szerintem az a boldog, aki most tud mosolyogni. Nem tegnap, nem holnap hanem most. A legtöbb ember a boldogságot valami megszerzéséhez köti, osztán ha megvan akkor néz bután és hiányolja a katarzis érzés. Én tudom, hogy az odavezető út boldogít mégha göröngyös is. Ha elértem a reális dolgot újat kell kitalálnom, hogy újra legyen cél. Én akkor vagyok boldog, ha nem feszít mindennapi anyagi nyomorúság és bátran szabadon belenézhetek a jövőbe és oda magamtól valami szépet képzelhetek el.

Itt egy fontos szó volt magamtól. Nem úgy hogy más megmondja! Nem úgy hogy valaki vagy valami megmondja, hogy akkor leszel boldog ha ezt meg ezt eléred ezt meg ezt megveszed. NEM. Akkor ha valami belsődből jövő dologra vágysz, amit tudod, hogy el fogsz érni. A reménytelen vágyak boldogtalanná és elégedetlenné tesznek. Ha mindened megvan nincsenek vágyaid ergó boldog sem lehetsz, mert boldogság az amikor az ember örül a jelennek és bízik a jövőben. De remény nélkül meghalsz te is.

Én most már nem bíztam a jövőben. Fél éve még én voltam a cégben a leglelkesebb. Két hete meg a legösszetörtebb voltam. Már nem hittem el, hogy lehet másabb. Azoknak akik olyannak születtek mint én nap mint nap kell valamit tenniük, ami jó érzéssel tölti el őket. Valami olyat amivel úgy érzi előrébb van a világ, vagy a saját világa. Korábban azt hittem a világ előrébb való, mint a világom, de ma már tudom, hogy olyan nincs hogy világ. Ergó világbéke sem lehet. A világ ez nem más mint a TV-ből internetből alló dzsuva belénk vetített képe. Ami tele tesz olyan előítélettel amit mások találtak ki. Jó példa erre, a mostani izraeli-palesztin konfliktus, ahol általában magyar virtusból, mindig a szegény kuruc-palesztinok oldalára állunk. Én is. Emeddig nem voltam Jeruzsálemben egy arab negyedben. Azóta máshogy nézem ezeket a dolgokat, egyik se kap igazat, de nem is állok egyik mellé sem. Mert mivel voltam ott így az én világom is lett, ergó van saját képem róla. Látom a koszt a dzsuvát a negyedben, látom a kitett markot Izrael felé, hogy "Fizess", míg látom a másik oldalon azt "Lófasz a seggetekbe". Egyik sem jó. Szóval nincs világ. Te vagy és a környezeted van, a többire úgysincs ráhatásod, kit érdekel.

És itt meg is magyaráztam a bukás okait. Nem tűzheted zászlódra a világ jobbítását. Csak azt tűzheted zászlóra, ami Neked közvetlen fontos, hiába éreztem enyémnek mindenki baját, és hiába akartam mindenkin segíteni. Ha a mindenkik nem én voltam, és a mindenki sikere, előrébb jutása, nem elégítette ki az én jobbítási vágyamat.

Hogy is van ez. Valakinek fontos valami. Elakad vele. Megkér, hogy segítsek. Én segítek, ő előrébb kerül, megköszöni. Én nekem ez jó érzés. Dolog körbeért boldogság van. Ez a normál működő emberi kapcsolatok modellje. Fasza visszacsatolással a végén, hogy hasznos vagy.

De mi van akkor, amikor nem kér meg senki, de te úgy érzed azt kell tenned, megteszed, te tudod, hogy nekik jobb lett, de senki nem köszön meg semmit, mert ők lehet, hogy nem is tudják, hogy te voltál. Ez az önzetlen Jézus modell, amilyen világváltásnak keresztrefeszítés a vége. De Széchenyi is így járt, és kicsiben én is. Aki most nagypofájúnak érzi a párhuzamot, az vagy nem ismer, vagy csak nem látja a hangyafaszni párhuzamot. Ebbe illik beleőrülni.

Van a harmadik, amikor senkinek nem fontos igazán, de mert felülről mondják meg kell tenni. No ez a multimodell, az állam modell, az irányítás modell. No így működik a világ nagyban.

Mit rontottam el. Egész életemben az elsőbe tartoztam, kicsit érintve a másik kettőt. De most szereptévesztésből belepróbáltam a másik kettőbe. Korábban írtam egy posztot a honnan a belső energiáról. No az az ami elfogyott az önként vállalt kettes szerepkör által, és azért mert mások meg közben a 3-asba akartak belekényszeríteni.

Szóval ezért megyek el. Újra én akarok lenni, olyan aki észreveszi a hibákat és szereti kijavítani, olyan aki szeret elváráson felül jót tenni emberekkel, újra olyan, aki ha megszólal csönd lesz a társaságban mert érdekesnek találják, amit mondok. Újra olyan aki tud nevetni és nevettetni. Mert ezek már nagyon nem voltam. Olyan, aki nem mások miatt van, hanem néha értük. 

Én túl komolyan vettem mindent, és emiatt lettem nevetséges. Én komolyan vettem azt, hogy lehet úgy is vezetni, hogy bízzanak az emberben, azért mert előtte, egyenként bebizonyítod nekik, hogy meg tudod oldani a problémájukat, és segítesz nekik. Hogy lehet nem csak a fizetésért, és a céges autóért dolgozni, hanem az emberi sikerek és fizetséget jelenthetnek.

De sajnos nem lehet. Rájöttem, hogy mások céges autó iránti vágya erősebb motiváló erő az ő mindennapi harcaikban, mint az én szent is igaznak gondolt bullshit világváltásom. Az övé azért erősebb, mert ő azt mindenáron akarja. Nem más akarja és nem is más kényszeríti rá, hanem ő saját magának kell és ezért küzdeni is fog. Ergó vicces de emiatt mindent meg is tesz a cégért, amit elvárnak tőle. Nem mást. Nincsenek belső indíttatások, csak annyit amit elvárnak tőle. És ez elég.  De az én népjóléti cuccaim, az ilyen irodakifestések, meg klímatakaríttatások, meg mikrószerzések azok másoknak nem fájtak eléggé, ha addig senki nem csinálta meg. Magyarul hiába jövök én itt Don Quijote-ként, ezek nekem fontosak csak, de nekem is csak a jóérzésemnek, hiszen nem az én nap mint napi életemet nehezítették.

Szóval mi a tanulság. Egy tanulság van.

Mindenki húzzon haza és legyen otthon a megváltó, mert mindnekinek nagy a pofája, az enyém is, ha a másik munkájába kell beleszólni, miközben a saját életén is volna mit heggeszteni. Én hazahúztam. Egy romokban lévő házasságot kell újjáépítenem. Új közös terveket szőni. Faterom mondta, hogy nem az a nagy szó, ha egy pár egymásra tud nézni, hanem az ha egy irányba. Nekünk most közös tervek kellenek. Az eddigi közös terveket megvalósítottuk, azzal, hogy mi szerelemben együtt vagyunk 8 éve, olyan esküvőnk volt ami egész életre erőt ad, (sőt páran mondták, hogy nekik is), van egy tündérnyi göndörfürtösünk, akinek végre minden szavát leshetem, mindig elolvadok amikor mondja, hoyg autóautóautó, lett lakás kurvasok törlesztővel, autó is volt több. De ezek elfogytak. Hálisten. A minden kipipálása is hoz egy furcsa depressziót. A párom nem tudott a céges énemmel együtt lelkesedni, meg is értem. Nehéz volt mindennap elzavarni munkába úgy hogy látta, hogy ez nekem nem jó. Mostantól olyat teszünk ami mindkettőnknek jó azaz mindhármunknak. Végre tiszta fejjel újra szabadon tervezgethetjük a jövőt.

Mindenki olyat csináljon ami fontos neki. Egy barátom mentőzik. Mindenki, aki belép a mentőbe megkapja a kérdést:

Mi fontos?

És ott éppen túlélve valamit, vagy épp nem túlélve, ez a kérdés hirtelen kurva fontos lesz. Neked mi fontos? Te mit felelsz magadban erre a kérdésre? És ha ki kell mondanod mások előtt akkor mi? Lehet, hogy a valódi és a felvállalt "mi fontos" köszönőviszonyban sincs egymással, de hidd el, előbb vagy utóbb úgyis azt fogod tenni amit a legbelsőd diktál. Akkor miért vársz a sírig vagy az őrületig.

Tedd azt. Vannak persze általános igazságok. A család fontos. De legbelül csak most kezdem érezni. Most mi hárman a "kiscsalád" fontosak vagyunk egymásnak. Mi nem vagyunk helyettesíthetőek. Nem úgy mint egy bármilyen munkaerő. Egy barátom mondta, ha azt gondolod fontos vagy a munkahelyeden és globális multinacionális cégnél dolgozol. Akkor gondolj arra, hogy kicsoda Arun Sarin. Ki emlékszik már rá? Pedig fél éve még ő volt a Vodafone Global vezérigazgatója.

És ha megnézzük nem is voltak sokan:

Sir Gerald Whent October 1988 - December 1996
Sir Christopher Gent January 1997 - July 2003
Arun Sarin July 2003 - July 2008
Vittorio Colao July 2008 - present

 

Szóval mi fontos? A család fontos. Nekem. Már. Fél éve még nem éreztem ezt legbelül, most már kezdem. Ők végre visszatöltik az elveszett energiát.

Lehet, hogy még nem tudom a kikötő nevét, de a kontinenst már tudom, és a kivelt is. Bízom a hátszélben is. Valami már lengeti a vitorlát, ha teljesen megjön a hátszél, akkor fogom tudni, hogy jó irányt választottam.

Kri

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://etika.blog.hu/api/trackback/id/tr57907842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manbeast 2009.01.30. 13:00:10

Ennek is eljött az ideje, egy kicsit meglepődtem,megrendültem amikor megkaptam a leveled. Amikor a céghez kerültem kettős érzéseket keltettél bennem, mert az én szavaimmal élve izgága voltál. Nehéz volt eldönteni, hogy szimpatikus, vagy idegesítő, de aztán rájöttem, hogy ez nem ilyen egyszerű. Te hittél abban amit csinálsz, ezért volt néha íjesztő, hogy szembeszállsz a mások és sokszor általam is tanúsított apátiával, hogy Don Quijote-ként vívod a magad szélmalom harcát az utolsó ékezetes betűért is.
Egy dolog biztos, nekem az évek bebizonyították, hogy a te mentalitásod egy olyan összetett elegye a lelkiismeretességnek, és a dacnak, ami képes halálra ítélt ötleteket sikerre vinni.
Csak így tovább Krisz, és gratulálok a főállású családfővé történő kinevezésedhez!

KRi · http://etika.blog.hu 2009.01.30. 16:54:16

Köszönöm ebben minden benne volt!

Oszkárság · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.02. 00:22:40

Azért az ember ha sok évet húz le egy helyen, akkor is meg kell ideologizálja, hogy miért megy el, ha amúgy az nem tesz hozzá a boldogságához, hogy észérvek alapján is igaza van -- éppen elég, hogy úgy _érzi_ jónak. Mások számára viszont lényeges, mert megérezhetik ugyanazt, kezdem kapisgálni, hogy mivel lehetett volna kielégíteni néhány "miért szakítottatok", "miért jöttél el", "miért mentél haza", "hogyhogy abbahagytad" és hasonló kérdés kérdezőjét a múltban.

Én most inkább pont olyan fázisban vagyok, hogy ennek az ellenkezőjét csinálnám, és kicsit beállnék birkulni, csak hogy idegen emberek impulzusaival legyek körülvéve. Mert ehhez volna kedvem. De esküszöm értem külön-külön a távozás körüli gondolatokat, meg a szerettekhez visszatalálást is. Lesz még ilyen.

KRi · http://etika.blog.hu 2009.02.02. 14:57:01

Hát igen a Te a magánélet rögös útjait tolod már rég, lehet, hogy Neked a 2009-es év pont a birkulást hozza, annak pozitív védelmező csordájával együtt. Van annak is jó oldala régóta mondom, hogy a legszebb emberi viszony a kollegáris. Semilyen kötöttséggel nem jár, csak akkor lesz barátság ha mindkét ember akarja, egy perccel se kell többet pofázni azzal akivel nem akarsz, de mindennap kávézhatsz akivel jól esik. Jó ez. Hajrá :)

Oszkárság · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.02. 15:42:33

Ennél már csak az jobb, ha nő és le is fekszik veled és szintén nem kell egy perccel sem többet pofázni... ó, nem akarok nagypofájú lenni, de aranyéletem volt. :) Visszasírom még... illetve már.

KRi · http://etika.blog.hu 2009.02.02. 17:27:13

Én a viszonyt nem nő-férfiként értettem, de sztem ez egyértelmű volt, hanem ember ember köztiként. De te most úgy érzem a legyet röptében, úgyhogy determinálódtak a gondolataid :)

Oszkárság · http://oszkarsag.blog.hu 2009.02.02. 20:37:02

Értettem én, csak továbbfejlesztettem. Azon a szinten is működik, sokak örömére vagy bánatára. Gombnyomásra on-off barátságok, sörözés, telekbulizás, bográcsozás, és az a szép, hogy bár amilyen gyorsan felépíthető, ugyanolyan gyorsan elengedhető, vagy az ember nem hal bele a hiányába, mégis amíg ott van, addig komolyan tudja venni és sokat hozzátesz ahhoz, hogy a munka terhére gyakrabban tudjon élményként tekinteni.

De nem az én lelki állapotom és egyedi értelmezésem kell ahhoz, hogy ennek a kultúrának része legyen a munkahelyi szex, nagyon hasonló alapokon áll, és engem ugye szegény család nélkülit még érinthet :)

KRi · http://etika.blog.hu 2009.02.02. 22:48:45

@Horváth Oszkár: Hát igen. Egyébként pedig nagyon jól esett pár ember búcsúlevele, meg szóbeli búcsúja. 5 és fél év az majdnem egy iskoláskorú gyerek, egy lecserélendő autó, egy megszerzendő diploma, de meg egy szocialista 5 éves terv ideje is. Nem kevés. Sok mindent tettem volna még, most szakadnak fel bennem a soha el nem varható szálak, hogy még ezt is meg ezt is jobbá kellett volna/lehetett volna tenni. De a szélmalomharcokra is véges kapacítása van az embernek.

_Toto_ 2009.02.05. 23:13:15

Na nyugisabb körülmények között.

Szóval RISZPEKT!!!!! Nem tudom elégszer elmondani, de majd elmondom személyesen úgyis nemsokára. :)

Szóval csillagos ötös hogy volt bátorságot kiszállni a szájba..... mókuskerékből ami kerékbe tör a nagy semmiért.
Persze, kell, mert kell a mikró, meg a jelzálog, meg a kutyafasza, de akkor is. Remélem egyszer én is leszek olyan bátor hogy otthagyjam ezt az egész szart, de nem átmenetileg, hanem úgy rendesen végleg.

Csakhogy én még nem tudom hogy merrefelé kéne hajózni. Nem vágom honnan fúj a szél. Lehet hogy ehhez kicsit csendben kéne maradni internet meg emerkettőpetőfi meg minden szar nélkül ami folyamatosan belepofázza az agyamba hogy mit hogyan kéne meg akkor vagyok frankó ha ez meg az.

Az utóbbi időben valami napsütötte vidékre vágyom, akár egy csumpi melóra, csak lássam hogy van ÉRTELME annak amit csinálok. Nem a nagy levesbe megy az egész, amibe tökmindegy mit teszek bele, annyi szar van már benne hogy szarízű az egész bármennyire szívvel lélekkel tolom bele azt ami szerintem értékes.

Az élet nagy palettára hiába kevernéd a pirosat, sárgát, kéket, egy nagy szar szürke az egész a sok feketétől amit mások belefosnak.

Respect!

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2009.02.25. 14:20:27

Krisz, mutattam a fotókat a "Szigetről"..., ahol nincs szélessáv, nincsenek utak (se kocsik), se bolt, se bankok, se közbiztonság, se szabad kikötőszakasz (a teljes partszakasz magántulajdonban)...

De egyből arra gondoltam, hogy ha ott laknék, hogyha igazán akarnám, akkor lehetne intézni mederkotrást, egy HSDPA fejet a közelbe, "szabadkikötőt", és ha kell, talán boltot is nyitnék akár én magam is...

Persze, jön az első tüzelő nélküli tél, az első betörés, amíg áruért vagyok, az első szemétrakás a kerítés tövében, és vége, a nagy álmok, hitek elszállnak, és a telek, amit most megvenni készülök, megint eladó lesz, ugyanazon a nyomott áron...

Hova meneküljünk, hol az a szép napsütötte táj, amit az egyik kommentező említett? Asszem, az én életemben szélcsend van éppen, kint rekedtem a nyílt vízen. De figyelem, hogy a ti hajótok merre fordul, és azokat a "jó szeleket", amik benneteket előre visznek, talán megpróbálhatom majd követni én is. A kikötő lehet más, de ahogy írod is, a kontinens legalább megvan... Legalább végre föld! :)

Szia!
Sz.
süti beállítások módosítása