HTML

Erkölcs? Etika? Érték?

Hiszem, hogy vannak törvényeken felüli emberi értékek, amik kell, hogy vezéreljék a mindennapjainkat. Nincs rá jó szó, hívhatjuk etikának, erkölcsnek, értékeknek. Sajnos azonban embertársaink nagy része a sas magasságáról igyekszik tenni erre. Legyen itt pellengérre állítva minden olyan dolog, ami bosszant engem, és a környezetem, és kapjon tiszteletet az, ami motivál és példát mutat.

Friss topikok

Linkblog

Atomvakunak mosolyogni

2008.12.01. 15:17 KRi

No kérem, hogy is van ez a pszichológiában, ha betegek akarunk lenni azok leszünk, így van egy kolleganőm 4 hete táppénzen, én el is hiszem, hogy beteg, de azt is tudom miért az. Mert nem bírja, mert elege van. Ennyi. És beteg lett. Pszichoszomatikus betegség ez. Ez kérem a frankó neve.

No most, ami a világban van az most igazi frankó járvány, vagy csak önpszichózis. Is-is, de inkább az utóbbi. Hogy is van ez. Nézzük ezt a képet, ami a wall street-i folyamatokat mutatja egy rendkívül igényességgel megszerkesztett visio ábrán:

 

 

Jót röhögtünk aztán most sírjuk el magunkat. Nézzük végletesen lezanzásítva, hogy működik a világ. Tegyük fel van egy kis céged. Elkezdesz  dolgozni mint a barom, lesz nagyobb nagyobb. Lesz szép nagy forgalmad. Ha van nagy forgalmad akkor a bankok örülnek és hozzádvágnak még több hitelt. Lesz még nagyobb céged. Majd eljössz arra a pillanatra, hogy be kellene vezetni a tőzsdére. Az a legnagyobb móka amit tehetsz. Miről is szól a tőzsde:

Kéne egy kis zs. Eddig dolgoztál keményen, a statisztikák szépen vannak kozmetikázva, már mindenki elhiszi, hogy te BMF vagy, azaz Baromi Megbízható Fasza cég vagy. No most a világ mozgatórugója a legnagyobb oroszrulettpókerkombó, amiért minden rendes arab országban öt év kötél járna, ha nem volna legális, ezt úgy hívják tőzsde. Ott kérem az ígéretért pénzt adnak. Hogy is van ez. Azt mondod, hogy te holnap mégjobb leszel, mint tegnap. Jön az egyszerű kisnyugdíjas és 1000 Ft-ért megveszi az 1000 Ft-os névértékű papírodat. Magyarul kölcsönad Neked 1000 Ft-ot. Te ezzel felemeled a tőkét. Juhéj. Van 1000 Ft-ot freeben, addig ameddig csak akarod. No most innentől kezdve egy dolgod van. Kurva jókat mondani magadról. Ha jókat mondanak szeretni fognak. És lám a részvényed elindulnak felfelé. Ez marhán jó mert mégtöbben fognak venni a részvényeidből még több pénzed lesz ingyen. Ha valakinek nagyon sok részvénye lesz akkor már nem csak arra fog játszani, hogy mozog fel le az árfolyam, hanem mivel részesedést vásárolt (értjük a szóösszetételt végre rész-vény) a cégedben. Elkezdi izgatni az is, hogy ahány százaléka van, annyi arányban részesülni akar a te adózás utáni hasznodból is. No ez az osztalék. Igazából csodák nincsenek. Kicsiben, ha zseni vagy tudsz olyan céget csinálni, ami éves szinten többszáz százalék hasznot termel, ergó szép nagy zs-ket fogsz kifizetni osztalékben is és az árfolyamod is nő. De ez a csoda kategória. Nagyban általában annak is örülnek, ha befektetett zs hoz 10%-ot egy évben. Az több mint a banki kamat hurrá. Van akinek ez elég 100 Ft-nál az csak 10 Ft. De 1 milliárdnál már 100 millió. No ugye milyen jól hangzik.

Ha valaki életében egyszer is hallott már tőzsdehíreket, akkor látja, hogy napi 1-2-3%-os árfolyamcsökkenés növekedés teljesen normális. MIVAN? Most remélem mindenki elgondolkozik. Éves 10% kontra napi 2%, akkor most az osztalék a nagyobb business vagy az árfolyamingadozás. Éves 10% az napi 0,027% emelkedés szemben a 2%-kkal. 100x-os különbség.

Várok egy picit, hogy hasson. Remélem mindenkinek kezd összeálni a kép. Az a kép, hogy a cégeknek MINDENÁRON azt kell sugallniuk magukról, hogy jók, holnap még jobbak lesznek, és holnapután ők lesznek a legeslegjobbak. Máris sokkal, de sokkal fontosabb a növekedés, mint a profit. Ezért adnak el jól működő, de már nem növekedő cégeket, hogy aztán abból Kínában, Indiában, fejlődő országokban vegyenek újabb cégeket. Mert hogy az azért mégicsak ütős egy powerpoint prezentációban, hogy 20%-ot nőttünk fél év alatt. Persze senkit nem érdekel, hogy az azt jelent, hogy a kuntakinte most nem 1 hanem 1,2 bantát költ, ami fent példán 100 forint helyett 120 Ft, abból még a kicsiket összerakva se lesz még egy ideig százmillió, tök mindegy, de százalékban 20%! És ez a lényeg.

Szóval mi van most a világban. A szétkozmetikázott cégek döntik sorra magukat. Pl az amerikai bankok és autógyárak. Mit várunk el egy olyan rendszertől, ami a kihelyezett hitelek után ad prémiumot a vezetőknek és nem a visszafizetettek után. Ugye ugye. Nem mindegy. Olyan mintha a háziasszonyt a bevásárlásért dícsérnénk és nem az abból készült főztje után. Marhán nem mindegy. Szóval mi is van. Van az egyszerű amerikai honpolgár, aki a hátramozdító munkájáért is kvázi nagy fizetést kap. Persze azért angyot, mert adót alig fizet, mert rábízzák, hogy mire költi a zs-t, ha akarja egészségbiztosításra, ha akarja autóra, lakásra, úszómedencére. No most a Vészhelyzet és társain keresztül tudjuk, hogy nem az egészségbiztosításra költik hanem elsősorban zabára, no meg lakásra és kocsira. Hamarosan el is jutunk a biliig, ami mindjárt kiborul. Van fizetésed, ha van munkád kell bankszámla, no akkor kapsz hitelkártyát is. Pár hónapig fizeted rendesen a törlesztőket,akkor lesz POZITÍV hiteltörténeted. Ugye nálunk csak negatív lista van: a BAR lista (úgyis mindenki így hívja, leszarom, hogy most Központi Hitelinformációs Rendszer a neve KHR :). Szóval pozitív hiteltörténetre megvéve egy tv-t, meg mosogatógépet, már veheted is az autódat nulla önerőre. Ha azt fizeted akkor veheted a lakást is önerő nélkül.

Nos akkor már van autód, lakásod, kütyafüléd hitelből. Te többet akarsz. Fizeted mondjuk 5 éve a lakástörlesztőt amikor észreveszed, hogy hoppá a lakásod már sokkal többet ér mint amikor megvetted. Mások is észre veszik. Lavina indul. Lakás jó befektetés, vegyünk lakást. Sőt építsünk lakást. Így hát baromi sok lakást kezdenek építeni. No most ez jó üzlet látják a bankok is. A bankok sem hülyék látják azt is hogy lufi az egész. Így nem meghitelezik a projekteket, hanem létrehoznak ingatlan alapot. Ez arra jó, hogy összegyűjtenek csomó kicsi zs-t a kisemberektől, aztán jó sok "kamatot" ígérnek, és akkor te beteszed a zs-det. Ők abból a zs-ből ingatlanokat építenek fel, amit eladhatnak hitelre.

Ugye ott vagyunk mi is, akinek felment az ingatlanára. Fogják az eredetileg 100%-ra finanszírozott pecót, és a bank további hitelt ad rá picsa kamatra. Aztán mivel kapzsi vagy fogod a zs-det és ugyanannál a banknál ingatlanalapba fekteted. BUY! BUY! BUY! A hülye is látja, hogy az nem lehet, hogy a bank olcsóbban ad kamatot, mint amennyit fizet érte, ergó vagy bukik rajta vagy valami kurvanagy átverés van benne. Nem átverés ez csak piramisjáték, egy ilferró. Mindenki happy míg megveszik az új lakásokat hitelre. Aztán egyszer csak elfogy a nép. Mindenkinek van már két lakása. És a lufi kipukkadt. Lakás nem kel el. NEM KELL! SELL! SELL! SELL! Csökken az ára, ha annak csökken akkor a használtaké is. Csomó építkezési projekt befuccsol, ingatlanalap úszik, befektetés úszik, de a jelzáloghitel marad a házon :) Ügyes. Mivel már nem jön havi x zs a "kamatból" egyre nehezebb a megélhetés. Emberek otthoni kasszája borul. Nem vesz új autót, a gyár nem adja el a készleteteit, becsődöl a gyár, elbocsátja a munkásait, azok így se autó se lakástörlesztőt se fizetnek. Borul a bank is. És ez így végtelen ciklusban...Kurva amerikaik, CSAK OTT lehetnek ilyen felelőtlenek az emberek. BIZTOS HOGY CSAK OTT LEHETNEK ILYEN HÜLYÉK!

Biztos, hogy csak ott lehetnek ilyen hülyék? Itthon hogy is van. Állam befinanszírozta az építkezéseket azáltal, hogy kamattámogatást nyújtott Neked. Azaz nem Neked hanem a banknak, de mindegy. Ez tetszik Neked is, mert végre vehettél lakás, a banknak mert végre elkezdett hitelezni, és mivel az állam fizette a kamatot BIZTOS BEVÉTEL VOLT. Lett fizetőképes kereslet, ergó elindultak a lakásépítések. Ekkor valami zseni rájött arra, hogy van deviza hitel is. A forint 17% helyett mindjárt 6%-ért adta a hitelkamatot, hiszen ő csak 1-2%-ért vette. Lufi fujódik érezzük. Mivel sok CHF-et váltanak HUF-ra ergő nő a kereslet a forint irán, javul a forint, egyre kevesebb forintért egyre több CHF-et adnak. Mindenki happy. A devizahitelesek még az állami kamattámogatásosokat is kiröhögik, mert akkora business a hitelük. Olcsóbb, és havonta nyernek tízezreket az árfolyamon is.

És akkor jön az USA meg a kurva bankok és hát nem bedőlnek. És mi. Mi még fújtuk volna ezt a lufit, de az USA hírek az bazinagy gombostűként rohant a lufink felé. Kipukkadt. Most szív mindenki, aki a konjuktúrát lovagolta. Én is. De megérdemlem. Érezzük tehát mi van. A mi nézőpontunkból ez csak egy hiszti, egy lépcsőfokkal felülről, meg kurvára látszott az egész, de senki nem akarta, akarja elhinni! De tudjátok mit szarok a válságra. És a kormányok is szarnak. Ahelyett, hogy most végre racionalizálódna minden, ehelyett mindenki tőkeinjekciót kap. Mi érezzük, hogy ez a rákos beteg utolsó morfininjekciója, de nem érdekel minket. Még utoljára látni akarjuk a mosolyát. Mert kit érdekel a válság, kit érdekel a valóság, hát nem szebb egy bedrogozott haldoklót nézni... neki is nekünk is jobb így. Mosoly mindhalálig.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://etika.blog.hu/api/trackback/id/tr8797958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csikós Zsolt 2008.12.01. 21:34:10

Bocs Kri, 1984-ben egyszer már volt egy kipukkadós modell, Japán. De az kicsi volt a világgazd egészéhez képst. Aztán volt egy 2001-ben is Amiban, ott már kicsit cserélték a pelenkákat a honatyák, de megtámogatták rendesen, akkor jött ez a lakásfinanszírozós hacacáré is, az már a Bushék alatt volt, ugye? Azóta egy még nagyobb lufit fújtak, és most kicsit elfogyott a zsé. Ha most hagyják megdőlni a sok szart, világválság lesz. Igazi, nem ilyen bemondós, kicsielbocsátós, mint most. Ha nem hagyják jó világ jön. Öt évig. Talán három. Esetleg tíz. Utána világvége.

Toto 2008.12.01. 21:55:00

Az a mókás hogy ez kb így nézett ki. A gazdaság teljesítménye semmivel sem kisebb mint fél éve, mondjuk. Csak most nincs BIZALOM. Az okos közgizdászok mindig mondták, hogy a tőzsde 50% valós telesítmény, 50% pszichológia. Vagyis minimum a fele lufi, a semmi, az "azt hiszem hogy". (Hinnivazzegatemplombankellvazzeg.....)
Vagyis a pszichológiai része kipukkadt a lufinak, és a felére löttyedt össze a túlfújt lufi, a tőkepiac. Ami magával rántott egy sor dolgot, mert hát sok ezer milliárd dollár, amit a lufiba fújtak, egyszerre csak semmivé lett..... Vagyis mégsem, mert a tőzsde egy zéró összegű játék, a kipukkadt cucc más bukszájába vándorol X éven belül, méghozzá oda, aki a padlót fogott árfolyamú részvényeket vásárolja intenzíven. És nem csak Warren Buffet tartozik közéjük.

Ez tök' furcsa, egy éven belül két qrvanagy válsáv volt, először is egy energiaválság, amin alaposan megfejték az olajtermelők az egész világot (btw az olajpénz 70%-a amerikai papírokba, elsősorban állampapírba vándorolt), és sokan elképzelhetetlen összegeket kaszálnak, és utána egy világválság, amin szintén sokak ugyanígy brutálisat kaszálnak.
Ami viszont kurvára nem mindegy: a felhalmozott pénzhegyekkel egyúttal az érvényesíthető hatalmi viszonyok, az annyira kényesen vigyázott erőegyensúly is innen oda, majd onnan ide vándorolt... Namost, ember legyen a talpán, aki ezek után nem hajlandó hinni az összeesküvés-elméleteknek!
Természetesen lehet mindezt gazdasági elméletekkel, görbékkel és törvényszerűségekkel ábrázolni, simán lehet hogy egy mindentudó elsőéves közgázos által le leszek ugatva.

KÖSZ - Károsultak Önsegitő Szövetsége · http://www.erdekvedelem.nloblog.hu 2008.12.12. 11:29:43

Szia! Erről mi a véleményed?
www.help.try.hu

_Toto_ 2008.12.18. 00:11:22

Ma készítettem némi mérleget a válság saját hatásairól.
Kéremszépen, amióta az úgynevezett válság van, azóta JOBBAN élek.
Korábban ugye gondolkodás nélkül basztam a pénzt arra amire kellett, max a hónap utolsó napjaiban volt egy kis tré. Amióta viszont ez a nagy válság-őrüólet van, kurvára átgondolom mi az amire TÉNYLEG szükségem van. Az éttermezés hanyagolva, helyette bevásárlás, otthon főzés, vagy ebédrendelő futárszolgálattól rendelés. Bankszámla folyamatos nyomon követése. Rendszeres kétheti-heti soppingolás egy nagy bev.központban, tudatos költekezés. Válság ürügyén dohányzásról is leszókás (22 rugó havonta, bazze!)
Eredmény? A korábbi kiadások feléből-harmadából megúszva a napi életvitel, és LÉNYEGESN TÖBB marad utazásra, ruházkodásra, stb. Amióta kitört a válság az utóbbi 3 hónapban, voltam Németországban, Horvátországban, és kétszer-háromszor sógoréknál. Vagyis átgondoltabban és racionálisabban élek, de összességében minőségibb körülmények között!
Lehet, hogy a megmaradt zsét félreteszem, ez esetben a válság számomra anyagi gyarapodással jár.
Válság? Lófaszt! Tudatos fogyasztói magatartás, a felesleges pénzbaszás visszafogása! Kellett már ez a világnak mint a falat kenyér!

KRi · http://etika.blog.hu 2008.12.23. 23:36:04

Helyes én is erre jutok nap mint nap. Nem válság csak racionalizáció.
süti beállítások módosítása