HTML

Erkölcs? Etika? Érték?

Hiszem, hogy vannak törvényeken felüli emberi értékek, amik kell, hogy vezéreljék a mindennapjainkat. Nincs rá jó szó, hívhatjuk etikának, erkölcsnek, értékeknek. Sajnos azonban embertársaink nagy része a sas magasságáról igyekszik tenni erre. Legyen itt pellengérre állítva minden olyan dolog, ami bosszant engem, és a környezetem, és kapjon tiszteletet az, ami motivál és példát mutat.

Friss topikok

Linkblog

Gomba, az együttélés és boldogság receptje

2009.11.12. 01:18 KRi

Mint előző posztban írtam igen szívet melengető érzés volt a gombai kaland. Ha elolvassátok a kommenteket alul, akkor látszik, hogy sikerült előcsalnom az érzelmeket. Onnan idézek:

Nem igazán tudtam, hogy mivel is fejezhetném ki az érzéseimet, amik azóta is kavarognak bennem, amióta olvastam a blogodat (nemcsak ezt az egyet, hanem a többit is végigolvastam).

Ekkor már éreztük, hogy Tamási Áronnak igaza van (megint):"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." Akkor még csak reméltük, sejtettük, hogy megtaláltuk az Otthonunkat.
Ekkor született ez a kis versformába szedett fohász feleségemtől, amit "köszönetként" mellékelek:

-------------
Gombai ábránd

Gondoljunk csak szépet!
Olyan igazi ábrándképet.
Mesés bál ihlette álmokat.
Boldog élet igaz keretét.
Alkotó, szabad lét terét!
... (folytatás itt)

 

Azért ezt én is bekönnyeztem... (Képzelj el egy síró vizilovat, na olyan...)

Kicsit begyorsultak az események. A helyi újság (mi más lehetne a címe stílszerűen, mint Csiperke) főszerkesztője meghívott magához, és mivel pont most szombaton volt a helyi néptánckar 5 éves, ezért a személyes látogatást egybekötöttük az ő előadásuk megnézésével is. Szóval most szombaton újra Gombán voltunk a kis családdommal.

Gombán megtalálták a megoldást. Megtalálták a megoldást arra, hogy hogyan tud férfi és nő, öreg és gyerek, szomszéd és szomszéd, egy háztartásban, egy faluban, egy helyen békében és szeretetben élni.

Nézzük csak jelenleg minden bipoláris ebben az országban. Jó és rossz, csak nézőpont kérdése, Vörös és fekete, helyett narancssárga, még a rádió is aminek elvileg arról kellene tudosítania, hogy bipolláris az ország... A leköszönő és az új rádiók legalább azt bebizonyították, hogy magántőkéből sokkal olcsóbban és hatákonyabban lehet műsort készíteni, épp ezért a régi-új frekvenciákon most Muppet Show megy 24 órában. Élőben.

No szóval ebben a világban ahol Széchényi, Mikszáth és Móricz óta tudjuk, hogy lehet akármilyen keltezésű egy magyarokról szóló írás az mindig minden korban és körülmények között helytálló lesz. Olyan mintha nagyapáink ballövéseit genetikilag adnánk tovább az utódainknak. Sokszor és sokan leírtákn nekünk nincs kultúránk az együttélésre, se a házastársunkkal, se a szomszáddal se senkivel. Erre jön egy Gomba, és arcul csapva a "balsorsot", elkezdenek néptáncolni, és énekelni a nők.

Egy picit hagyom ülepedni a dolgot, hogy szép lassan végigvezessem a lényeget.

Nem tudom ki kezdte és miért, de tegyük kiinduló alapnak, hogy pár lelkes amatőr hagyományt szeretne őrizni. Persze a "hagyományörzés" szót is sikerült lejáratni a fekete ingeseknek. Az a rossz ebben, hogy ami jelkép még megmaradt a 40 évnyi szélsőbal után, azt most az utóbbi 20 év szélsőjobbjai végzik ki lassan. Ugye így buktuk el a kokárdát, a nemzeti szászlót, az árpádsávos zászlót és így a "hagyományözés" szót is, majdnem. De gombaiak tényleg csak azt szeretnék. Egyszerűen csak táncolni és énekelni akarnak, de egy kis tánc az nagy zajjal jár :) Nézzük végig, hogy gyűrűzik szét az embereken:

1 Anyu elmegy este táncolni egy héten mondjuk egyszer. Ő jól érzi magát. Mozog. Felnőtt és mozog, már itt érezEmberek között van. Barátok között van. Anya még a stresszet is levezeti.

2, Mi történik ez alatt otthon. Apa otthon marad egyedül. No ez vagy úgy sül el, hogy akkor ma ő ad kaját a gyerekeknek, ami egy heti egyes alkalomként nem válik nehezére a papának, kicsit ő is van a gyerekekkel, ha már velük van, miért is ne beszélgetnének, heti egy alkalom még a pszichológusnál is csodákat művel hát még egy családban.

Másik verzió, ha mondjuk gyerekek már nagyok eléggé vagy még nincsenek. Hogy ha már a papa úgyis egyedül van, meg mondjuk a szomszéd is akkor ugyan már miért ne ülnének ők is össze egy pofa sörre és/vagy egy beszélgetésre. Hoppá. Nem apa harcolja ki, hogy márpedig én elmegyek a haverokhoz, vérmérséklet függően engedélyt kérve asszonykától hanem békében, mind a két fél legnagyobb örömére, és elégedettségére kimenőt kapnak egymástól.

3, Táncolni jó együtt is, de mégjobb színpadon. Ezzel fel is lehet lépni. Országszerte. A fellépés szervezést igényel. Utazás, szállás stb. Ehhez kell a férfiak segítsége is, máris az összes anyuka az összes apukával együtt járja az országot. Kikapcsolódás, utazás, barátság fillérekből.

4, Táncolni díszes ruhában kell, ruhát meg varrni kell, máris fellendül a helyi kézműipar. És aki egyet megcsinál az nem áll meg a következőnél.

5, Gyerekek láták, hogy ez jó. Anya szereti, anya kiegyensúlyozottabb tőle, Apa is megkapja a heti kipufogást, a családi béke a vers helyett valóság lesz. Pár fellépés után ők is kedvet kapnak, és máris megvan az utánpótlás.

6, Öregek. Ha hagyományt örzünk akkor  kellenek hozzá öregek is akik tudják a hagyományt. Máris az öregek belépnek a régi klasszikus szerepbe: tanítanak. A tanárra felnéz az ember, ergó a "Ugyan már, már hallottuk eleget papa" helyett igazi tiszteletet kapnak, nem is beszélve arról, hogy az egyet jobbra kettőt balrát 80 évesen is lehet művelni, miért maradna ki a mókából. Magyarul itt a 3. generáció is aktivizálódott szellemileg és fizikailag is.

7, Végére hagytam a legszebbet az ünnepeket és évforfulókat. Ez az a pillanat amikor számot lehet venni, meg lehet állni, és meg lehet köszönni. Mindenki, aki tett valamit, kaphat végre egy rendesen kimondott köszönömöt. Valószínű a munkahelyén úgyse sokat hallja, állambácsi se szokott havonta levelet küldeni, hogy "köszönöm hogy ebben a hónapban megint hozzájárult az ország költségvetéséhez. Az emberek szomjazzák a köszönöm-öt, azt hogy vegy észre a mindennapi harc mögötti erőfeszítést valaki, a minieredményeket, a mindennapi csodát.

Itt viszont kiáll valaki a színpadra és megköszöni a férjeknek, hogy elengedték a feleségeket, mindenkinek név szerint megköszönik, akik egy szalmaszálat is keresztbe tette őrértük, aki varrt, aki sütit sütött, aki anyagilag támogatott, és aki nézőként volt jelen. Mindenki egyenként név szerint van megszólítva, és nagy nyilvánosság előtt ki van mondva, hogy látjátok feleim ez az ember jó, ez az ember segít nekünk, ez az ember tesz a közért.

A gombaiak megtalálták a megoldást. A gombaiak boldog emberek. A gombaiak úgy követik a Flow-t, hogy még sohase hallottak kortárs "Mi a boldogság titka" kutatásokról. Ők "csak" megélik mindezt, és tesznek érte. Közösen tesznek.

 

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://etika.blog.hu/api/trackback/id/tr661519318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geri007 2009.11.12. 07:52:22

Szia KRi!
Sokadik bejegyzésedet olvasom végig, bevallom, hogy az első értesítésednél eltelt pár nap, mire eljutottam odáig, hogy el is olvassam. Nem tudtam miért küldted, nem tudtam mi lesz benne. Ismerjük egymást elég rég óta, tudom, hogy néha Neked sem egyszerű az életed, csakúgy, mint nekem. Féltem, hogy amikor elolvasom, előtörnek belőlem a saját rossz emlékeim. Aztán erőt vettem magamon. Azóta várom, hogy mikor jön Tőled a következő történet:) Gomba. Kavarognak bennem a gondolatok. Eszembe jutnak saját példák, amikről talán még beszéltünk is. Kismaros. Óvodai támogatás. Könyvelőként úgy gondoltam, hogy azzal tudok a legtöbbet segíteni nekik, hogy megpróbálom a lehető legtöbb embert rábeszélni arra, hogy az adója 1%-át ajánlja fel az ovi alapítványának. Az első év annyira sikeres volt, hogy egy hatalmas, Fából készült várat tudtak venni belőle. Aztán a második évben sorra jöttek a levelek az apehtól a felajánlóknak, hogy nem tudják teljesíteni az 1% átutalását, mert...
Hagyományőrzés, Szokolya. Pár barátommal elhatároztuk, hogy létrehozunk egy egyesületet, aminek a legfőbb feladata a helyi szokások, hagyományok életre hívása. Ősszel kezdtük, szüreti mulatsággal. Nem a felnőtteknek, mert nekik a falu rendezte. Kifejezetten gyerekeknek. Szőlő taposás, must készítés, népi játékok, bográcsban készített finom ebéddel. Hihetetlen, hogy milyen jól sikerült. Aztán jött a Cégbíróságtól, hogy nem jegyzik be az egyesületet formai hibákra hivatkozva. Hiába javítottuk ki, az egyesületünk hivatalosan nem tud működni.
Nem mondok több példát, szerintem ebből is kiderül a lényeg. Ahhoz, hogy "hivatalosan" valami jót csinálj, rohadtul meg kell szenvedni. Aki csak tud keresztbe tesz, mert nem jó a változás. Ha jót tennél valakivel, annak a legjobban működő példája az, amit Te is tettél Gombán. Irigylésre méltó, hogy egyáltalán "meghallottad".
Remélem, hogy sok ilyen élményben lesz még részem, mint amikor Gombáról olvastam.

Ger

KRi · http://etika.blog.hu 2009.11.12. 09:39:36

Hát igen nekik is két születésapjuk van asszem áprilisban alakultak és október végén jegyezték be őket.
1% nem teljesítéstől nekem is feláll a nemkevés szőr a hátamon. A legszemetebb módja a hazugságnak, elhitetik Veled, hogy tehetsz valamit, hogy csak rajtad múlik erre kapsz egy levelet, hogy senki nem tudja miért nem adják oda az 1%-odat, ha nem tetszik fellebbezd meg x forintért emlékeim szerint valami 5000 Ft körüli tétel, és akkor elmegy az életkedved. Pedig az 1% intézménye zseniális volna, ha idén is elutasítják nekem akkor végignyomom a fellebezést. Ha valakinek szintén akkor erre lesz neki is 5000 Ft-om, hogy kiderüljön ki nyúlja és miért a zs-t.

mammamma 2009.11.12. 10:13:01

Hát nem is tudom mit mondhatnék. Talán csak annyit, hogy jó érzés tudni, hogy vannak még ilyen emberek a világon, mint Te. Akik önzetlenül tudnak adni. Épp ezért lógtál ki mindig a munkahelyen is a többiek közül. Mert tényleg jót akartál, segíteni akartál. Csak egy ilyen közönyös világban nehéz. De most már látom, megtaláltad a helyed :)

KRi · http://etika.blog.hu 2009.11.12. 10:23:33

@mammamma: az összközöny az egyéni közönyökből áll össze. Az enyémből, a tiédből, a kollégákéból, a szomszédékéból, mint egyedi megnevezhető emberekéből. Általában akkor szereztem az ellenségeket, amikor rámutattam valakire, vagy kimutattam azt, hogy konkétan kin is csúszott el valami, ki volt a gátja a dolgoknak, és hát persze vicces volt amikor az egy perce önön nagyságát ecsetelő arcról kiderül, hogy gátja minden jónak. És persze az mégkemény volt amikor kiderült, hogy én voltam az. De rajtam kívül ki mer ilyet kijelenteni :) És ahogy megköszönni tudni kell, szerintem azokat is meg kell említni konkrétumokkal akik gátak, mert előbb utób az ilyen embereket ki fogja vetni a közösség, és kénytelen lesz ő is beilleszkedni. Talán ha egyszer rájön, hogy valamiért tenni, jobb mint valami ellen, ráérez az izére, kap pár visszacsatolást, hogy látod kisfiam most jó voltál akkor változhat valami.
Közönynek persze vannak szintjei. Én nem adok pl zs-t az autóknál kéregető hajléktalanoknak. Van két lába, és két keze, működik. Akkor dolgozzál. Épp ezért már munkát adtam hajléktalanoknak, a végkifejlet is megér egy posztot...

mammamma 2009.11.12. 11:13:50

@KRi: Na igen, csak kérdés, hogy kinek mit jelent a közöny. Az, hogy elmegyek a részegen fetrengő csöves mellett? Vagy az, hogy a kéregető, gyereket magával cipelő, életerős kisebbségi mellett elmegyek szó nélkül? Nem, ez nem közöny. Közöny az, amikor egy olyan ember, akiről azt hiszed, hogy közel áll hozzád, a bajban cserben hagy. Közöny az, amikor valaki a munkatársaival, a közvetlen környezetében élő emberekkel egy emberi szót nem tud váltani. Amikor elmegy azok mellett, akik rászorulnak a segítségére. És egy jó szó, egy aprócska tett már sokat jelent. Legalábbis azoknak az embereknek, akik az embereket emberszámba veszik. Mert akiknek nincsenek érzései, és semmibe veszik a másikat, azokat, akiknek nincs annyi pénze, mint nekik, vagy azokat, akik nincsenek olyan pozícióban, mint ők, azok ennyivel nem elégednek meg. Én soha nem szerettem kérni senkitől semmit. Amikor az összes pénzemet, értékemet ellopták, alig volt mit ennem. De nem kértem. Nekem bőven elég volt az, hogy valaki fölajánlotta a segítségét, és komolyan gondolta. De még így sem kellett. Mert azt éreztem, hogy vannak még jó emberek ebben a világban, akik éreznek. És számomra ez elég volt ahhoz, hogy hetekig vajas kenyeret egyek bármiféle harag nélkül. De ha valakin látom, hogy bajban van, segítek. Kérés nélkül. Mert ilyen vagyok. Szeretek adni, anélkül, hogy kapnék valamit cserébe. De sajnos már azt is megtapasztaltam, hogy sokan kihasználják ezt. És akárhányszor ez történik, mindig megfogadom, hogy soha többet senkinek semmit. De aztán eltelik egy nap, és újra úgy érzem, hogy segítenem kell. Te már megtaláltad hogyan, kinek, megtaláltad az utat, amin szeretnél járni, én viszont még keresem. Azt pedig ne gondold, hogy csak ellenségeket szerzel, ha valakinek elmondod, hogy nem jó, amit tett vagy tesz. Mert lehet, hogy pár napig, hétig haragszik Rád, de utána lehet, hogy épp emiatt ébred rá arra, hogy nem így kell látnia a világot. Hogy vannak szebb dolgok is, mint a munka, a rohanás, a közöny vagy a saját érdekeink szem előtt tartása.
Egyébként a hajléktalanos posztnak már régóta várom a befejezését…

Akrab 2009.11.13. 20:18:02

Kedves KRi!

Nem vagy te viziló :) síró meg pláne nem.
Nehéz ám ilyenkor (na jó, máskor is) okosat és közhelymenteset írni.
Tényleg örömmel készültünk jöttötökre. És örültünk is neki, mikor ideértetek és hogy itt voltatok.
(Csak mellékesen jegyzem meg. Rigolyás vénember vagyok, de már rigolyás vénemberségem előtti korszakomban is voltak bizonyos háklijaim, amire kényes voltam, vagyok. Be is tartom ezeket és szeretem, ha betartják mások is. Szóval... KRi-vel megbeszéltük, hogy délután 2 óra tájban érkeznek. Közeledett a 2 óra, a megbeszélt időpont és pár perccel 2 előtt csörgött a telefonom. Krisz volt. Csak annyit mondott, hogy tudja, 2 órára beszéltük meg, de kicsit elhúzódott a család összekészülése, összekészítése, így sajnos késni fognak, kb. 30 perc múlva érkeznek. Na erre hümmentettem egy nagyot és azt mondtam magamban. Ez döfi. Valamit ígérek, tudom, hogy így készülnek ezért valakik. De nem tudom teljesíteni az ígéretemet teljesen érthető, mindennapos dolgok miatt. És nem csak úgy símán elkések és "Bocsika.. késtem" pillogással beesek x idő múlva, hanem udvariasan, ahogy nagyapáink, apáink és általában a jól nevelt emberek tenni szokták, jelzik, hogy elnézést, kések. Köszönöm Krisz, ezzel is nagyot nőttél még pluszban a szememben!)

Jól is és rosszul is alakult talán, hogy ennyire szoros programunk volt. Hiszen a szülinapos táncegyütteses programhoz is igazodni kellett (persze ez nem volt baj, megérte nagyon is!), csak nem lehetett leülve hosszasabban elbeszélgetni és "ismerkedni". Meg az idő sem volt igazán kegyes, mivel nem sétálósra vette a formáját, pedig volt pár dolog, ahová nagyon is el szerettelek volna cipelni. Így csak a rövidprogramként beiktatott Koronás emlékmű és a rejtekhelye fért bele, meg 2 kastély kutyafuttából való megpillantása, félszemmel, messziről.
Apropó.. kutya. :) Gellért iszonyúan aranyos volt. A kutyánk nem egy vadállat (sem méretében, sem természetében, ráadásul 8 hónapos kölyök) asszem kb. a betörőt is max. halálra nyalná a félelmetes ebünk (Tacskó-mopsz kutyulék kutya) :)
Szóval Gellérttel ismerkedve, felágaskodva a csemete feje búbjáig ért. Kapott is Gellért nagy örömpuszit a kutyánktól, akit aztán (mármint a kutyát) biztos távolságban karanténba is helyeztünk, Gellért további "fürdetését" megakadályozandó:)
De este, mikor 7 körül hazaértünk, Gellért közölte, hogy meg szeretné simogatni a kutyát és neki is köszönni szeretne. Ez meg is történt, kb. úgy, hogy én a hónom alá vágva a kutyát igyekeztem Gellérttől tisztes távra tartva megóvni őt a további nagy pusziktól és hogy csak simogatás lehessen belőle. Persze Gellért is "viselkedeett", mint kiderült, mert nem úgy bánt el a kutyával, mint otthon szokta nálatok a macskákkal. Akiket megharap. A kutyánk ezt még most megúszta :)

A véleményedre az itteni állapotokkal kapcsolatban, meg csak annyit tudok mondani, amit az elkészült újságcikkben is írok:

"...Természetesen büszkeséggel tölt el, mint gombait, hogy egy 'kívülálló' így és ilyennek lát minket. Erőt és bizonyságot ad, hogy jó úton járunk és hogy mások számára is értékek azok, amiket mi annak érzünk.
Adja Isten, hogy valóban egyre inkább olyanná is tudjunk válni, amilyennek Krisztiánék láttak minket.
Krisztián, Kata, Gellért és a közeljövőben megszülető kicsiny Ember: szeretettel várunk Benneteket Gombán, amikor csak időtök engedi, hogy eljöjjetek!..."

És köszönöm a fényképeket is, amiket küldtél, mert lám, a hóhért akasztják állapotba kerültem. Nekem nem sikerültek a képek a rendezvényen és a Te képeid nélkül bizony szégyenben maradtam volna :)

Köszi, vigyázzatok magatokra és a mihamarabbi viszontlátásra:
Attila

Eyre (törölt) · http://blog.hu/eyre 2009.11.14. 06:14:55

@Geri007: nagyon szép gondolatok ,de nem mindig jók ha a párod már arra is írigy hogy te mész ő nem mehet ,akkor ?

KRi · http://etika.blog.hu 2009.11.14. 08:05:30

@Akrab: Hát igen a késés. Egyszerűen rühellem, és mégis végigkísér az életemben. És a gyerek születése még rosszabbá tette. Az ominózus készülés 1,5 órán át tartott. Feladunk egy nadrágot, nem jó szorít (persze nem szorít, nagy is rá), aztán másikat. Aztán a másikra is másik kell, aztán elszakad a cérna és rajta hagyod az egyiket, akkor bőg, és a te idegeid szétestek. Egy ilyen 1 óra az kb olyan erőfeszítés, mint végigülni 8 daily bullshit munkahelyi meetinget, mely után a társosztályokkal csatározol 2 heten át, hogy nem nem lesz jó kiértesítés nélkül suttyomba 10x-sére emelni a wap díjakat. Persze utána egy mosollyal ki van fizetve, de olyan hibrid autónak érzed magad amit leszívnak, majd egy pillanat alatt újra töltenek. 29 éves fejre nagyjából magadhoz be tudod lőni a nem elkésést, de plusz egy feleség, de főleg egy gyerekhez, nem lehet. Vagy kíméletlen ordítozás és összeveszés lesz otthon, vagy késés. És főleg alvásidőben, nekem aki a rendszertelenség rendszerességében éltem eddig az életem, és mégis volt valami kerete, iszonyatosan nehéz alkalmazkodni a fix dolgokhoz. Azért tisztelem a nőket akik tudnak valami napirendet tartani, mert már egy gyerekkel is napirend nélkül borul az élet. Kiváncsi leszek mi lesz a kettővel :)

KRi · http://etika.blog.hu 2009.11.14. 08:12:36

@Eyre: kinek a párja irigy? Ez hogy jön az első kommenthez?

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.11.15. 22:51:29

Örülök az ilyen írásoknak, mert bizonyítják, hogy az értékek megőrzésére még mindig van igény. És remélem gombamód fognak szaporodni akik, olvassák...

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2009.11.17. 22:53:22

@Geri007: "Aztán a második évben sorra jöttek a levelek az apehtól a felajánlóknak, hogy nem tudják teljesíteni az 1% átutalását, mert..." - Miért? Mi volt a baj? :-o

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2009.11.17. 22:56:30

@KRi: "az összközöny az egyéni közönyökből áll össze" - nagyon jó, nagyon jó!

Csendes Gyerek · http://csendesgyerek.blog.hu 2009.11.17. 23:36:11

@KRi: " Én nem adok pl zs-t az autóknál kéregető hajléktalanoknak. Van két lába, és két keze, működik. Akkor dolgozzál. Épp ezért már munkát adtam hajléktalanoknak, a végkifejlet is megér egy posztot..."

Néha fura keveréke jön tőled a "túl sommás" ítéleteknek, meg a fontos dolgok rejtett lényegéig is leszondázó meglátásoknak.

A kéregető hajléktalanok közt nyilván van egy csomó sumák, lógós szarházi is. De a "munkanélküliség", mint olyan, nem egy kitalált, mesterséges álprobléma (máris kapod a Nobel-díjat, ha meggyőzöl erről akár csak egyetlen közgazdászt is), hanem létező, és minden gazdaságban (amelyik elég nagy ahhoz, hogy ne férjenek el a szereplők kiabálásnyi távolságon belül...) megkerülhetetlen jelenség. Ami azt is jelenti, hogy a szétcsúszott kéregetőknél SOKKAL JOBB állapotban lévő, tanult, munkaképes, aktív korú emberek SEM kaphatnak mindig munkát csak úgy. Még kukásra sincs korlátlan számban szükség, és autópálya se épül minden falu szélén. Közmunkákra meg ritkán van pénz; ingyen dolgozni pedig szép dolog, de abból nem lesz vacsora.

Szóval, attól, hogy van keze meg lába valakinek, még egyáltalán nem biztos, hogy megkaphat egy munkát, amit rajta kívül még más "kezeslábasok" is elvállalnának. Pláne, ha a keze meg lába mellé pl. van neki még vagy 50 év "élettapasztalata" is, vagy esetleg barna bőre stb.

Még ha többen lennének az olyan csávók, mint te (mennyivel jobb hely lenne ez a kis magyar krumpliföd!), az sem oldaná meg a dolgot: mert ha tudsz is melót adni egy hajléktalannak, felmerül a kérdés, hogy és mi van azzal, aki elvileg már hamarabb beállt a sorba, vagy egyszerűen csak rátermettebb lenne arra a munkára? Ő akkor kimarad még egy körre?

Szóval, nem könnyű igazságot tenni. De addig is, míg sikerül megoldani a munkanélküliség problémáját, megírhatnád ezt a sztorit is ("már munkát adtam hajléktalanoknak, a végkifejlet is megér egy posztot")!

Szia! Ja, és kösz, hogy tartod a zászlót (gyakran bizony helyettünk is)!

Csikós Zsolt 2009.11.18. 11:31:53

Jóvót'

Különben a gombai közösség egy olyan dolgot csinál, aminek a hagyománya megszűnt Magyarországon, és ez azért probléma, mert a magyar vidék olyan méretű közösségekben élt mindig is, aminek az alapvető összetartó ereje volt évszázadokon át az ilyen kisközösségi szórakozásforma.

Kézimunka-kör, nótakör, tánckör, fafaragók. Mára talán csak a disznóvágás és a pálinkafőzés maradt belőle, aztán csókolom.

Érdekes, hogy sem az osztrák, sem a Horthy, sem a Rákosi, sem a Kádár nem tette tönkre ezeket, nagyjából megmaradtak a szerveződési formák, a bomlás a rendszerváltás utáni nihilben indult. Megszűnt a KISZ, az ilyen tábor, olyan szervezet, viszont lett hirtelen sok színes tévéműsor. Azóta a tévé úgy megy mindenütt a házakban, mint a levegővétel. Néha mellette is alszanak. Hát hogy menjen az ember tánckörbe, ha megy a Hal a tortán? Még lemarad arról, hogyan főz a sittes sztár, aki már nagyjából harminc éve senki. Fejreállt a világ, barátom.

Szerintem ezek a dolgok tényleg csak akkor kezdenek visszabillenni, ha alulról jönnek. Ehhez pedig kis közösségek kellenek, akik összejárnak, és rájönnek, hogy élőhalottként húzzák le a rájuk kiszabott időt, ha állandóan a doboz előtt csücsülnek. Gondolj csak a Wall-E-ban ábrázolt, a Földtől évszázadok óta elszakadt emberekre az űrhajóban - na olyanok leszünk, ha nem vigyázunk, erős volt ám az irónia ott.

Kitartás.

Ui.:
Nekünk pl. működik a veteránklubunk. Kicsi, szűk közösség, tizenkét éve összejárunk. Ha van is szakmai, politikai, vallási, véleménybeli nézeteltérés, mert van, mindig barátilag megoldódik, egy összetartó baráti kör, pedig ennél vegyesebb társaságot ritkán látni egy helyen. Működik, nekem ez a csoda.

KRi · http://etika.blog.hu 2009.11.18. 14:16:28

@Csikós Zsolt: Köszönöm, ez volt az első kommented, és válaszod amikor nem volt DE. Amikor tényleg azt éreztem, hogy látod már mit szeretnék. És ennek örülök, és köszönöm.

KRi · http://etika.blog.hu 2009.11.18. 14:46:42

@Luna Kid: A dolgok mindig nagyon egyszerűek, vagy érthetetlenül bonyolultak. Akkor miért ne közelítsük az egyszerű oldalról.
Te elméletben éled az életed én gyakrolatban. Az elmélet és a gyakorlat között az a különbség, hogy elméletben: az elmélet és a gyakorlat között nincs különbség, de gyakorlatban...
Te az egész életed leélted a döntéseidre várva, én döntöttem. Te 39 éve előkészítesz valamit, én 29 éve teszek valamit. Valaki fél megtenni dolgokat, egész életében érzi mi a helyes, mire vágyik és mit szeretne. De nem lép érte, inkább leéli az életét egy szar munkahelyen, egy szar lakásban, és egy szar kapcsolatban. Hálisten szabad akarat van. A szenvedést is lehet választani! Sokan teszik ezt, én tiszteletben tartom a döntésüket. Én csak egyben segítek nekik, hogy rájöjjenek, hogy ez szabad akaratból történt. Mert ha ezt megértik akkor vagy elfogadják ezt, vagy tesz ellene. Hajléktalanok közül akikkel találkoztam mind az első az elfogadó csoportba tartozott. Már rájöttek erre.

KRi · http://etika.blog.hu 2009.11.18. 14:47:25

@vnandor: Nov 29-ére van kiírva a párom. :)
süti beállítások módosítása